Van talent tot topper

Over de ontwikkeling van beleidsprofessionals

Arend van Geul en F. Klarenbeek (redactie) 9789059318991 | 1e druk, 2012
Budh

Beschrijving

In Nederland nemen bestuurders en volksvertegenwoordigers de besluiten. Hun werk wordt voorbereid door professionele beleidsadviseurs. Vaak zijn die in dienst van de overheid, soms worden ze ingehuurd bij adviesbureaus. Beleidsadviseurs dragen zorg voor de kwaliteit van het beleid en de soliditeit van besluiten: is het echt nodig, deugt de grondslag, mag het, kan het, zal het slagen, is de uitvoering geborgd, zijn er voldoende financiën, is er voldoende tijd, is er draagvlak bij samenleving en doelgroep, is het beleid state of the art? Beleidsadviseurs maken de plannen op grond waarvan bestuur en volksvertegenwoordiging besluiten. Zij zijn de stille kracht van democratie en rechtstaat. Wie zijn deze beleidsprofessionals, wat doen zij, hoe doen zij dat, hoe hebben zij dat geleerd, hoe hebben zij zich ontwikkeld, valt het te leren, wat is daarvoor nodig, wat moet je daarvoor laten, hoe lang gaat dat duren, is het voor iedereen weggelegd of is een speciaal talent vereist? Wat is het groeiproces van beleidsprofessionals, en hoe valt dat te optimaliseren? Dit boek geeft antwoorden, gebaseerd op wetenschappelijke literatuur, onderzoek, publicaties van practici, en op diepte-interviews met beleidsadviseurs op de diverse sporten van de ladder van professionaliteit – van trainees en talenten tot erkende toppers uit de beleidspraktijk. En wat blijkt? Een goede opleiding is onmisbaar, en veel, heel veel training en oefening, ten minste tien jaar lang. Daardoor stijgt de vakbekwaamheid en kunnen beleidsprofessionals werkzaamheden van steeds hogere moeilijkheidsgraad aan, leren zij te vertrouwen op hun kennis, vaardigheden en ook op hun intuïtie, en zijn zij uiteindelijk in staat om zelfs in hachelijke omstandigheden en onder hevige tijdsdruk toch effectief te presteren. Net als andere professionals, zoals artsen of piloten, of als bergbeklimmers.

Doelgroep

Van talent tot topper is in de eerste plaats bestemd voor beleidsprofessionals, voor hen die daarvoor studeren, en voor hun opleiders en coaches. Ook wie veel met beleidsprofessionals te maken heeft, zoals bestuurders, managers en hrm-functionarissen, zal profijt trekken van dit boek. Ten slotte, wie zich bezighoudt met professionaliteit in andere domeinen en in andere contexten zal nieuwe informatie en nieuwe inzichten aan dit boek kunnen ontlenen.

Auteursinformatie

Dit boek is gebaseerd op onderzoek dat is uitgevoerd door leden van de kenniskring Professionaliteit van Beleid van Avans Hogeschool en gemeente ’s-Hertogenbosch, onder leiding van lector dr. Arend Geul. In zijn onderzoek richt hij zich al langer op policy work en policy in practice. Van zijn hand verscheen eerder Beleidsconstructie, coproductie en communicatie (eerste druk 1998, tweede druk 2005, derde druk in voorbereiding), Pragmatisme en Pragmatiek. Perspectieven op beleidsconstructie (2006), en De kunst van het autorijden. Over beleidsadviseurs en andere professionals (2010). Geul beschouwt het drielandenpunt van beleidspraktijk, wetenschap en hoger onderwijs als zijn habitat.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2020 | Boom uitgevers Den Haag