Beleidsconstructie, coproductie en communicatie

Zes beproefde methodieken van beleidsontwikkeling

Arend van Geul 9789462360082 | 3e druk, 2013
Budh

Beschrijving

Overheden, bedrijven, instellingen en organisaties voeren beleid om problemen te overwinnen en doelstellingen te realiseren. In de 21e eeuw op een wat andere manier dan in de voorgaande decennia.
Beleidsconstructie is het maken van professionele beleidsplannen door professionele beleidsadviseurs, zoals beleidsambtenaren bij de overheid of consultants verbonden aan adviesbureaus. Het is ‘sexy werk’ vanwege de nabijheid tot de beslissers en de grote invloed die men kan uitoefenen. Beleidsconstructie, coproductie en communicatie beschrijft zes methoden die in de praktijk worden gebruikt om tot professionele beleidsplannen te komen:
• Japanse methode: het intelligent kopiëren van ander beleid.
• Portugese methode: beleidsconstructie via competitie.
• Ingenieursmethode: het ontwikkelen op basis van wetenschap en expertise.
• Romeinse methode: het ontwerpen van cosmetische beleidsoplossingen.
• Amerikaanse methode: interactieve beleidsvorming met burgerparticipatie.
• Nederlandse methode: beleidsconstructie in overleg met maatschappelijke partners.

Elk hoofdstuk biedt praktijkvoorbeelden, zet de achterliggende theorie uiteen, en geeft een handleiding voor toepassing. Deze derde druk is geheel herzien. Nieuwe ontwikkelingen zijn vermeld, nieuwe literatuur is verwerkt.

De vakpers over de eerste druk van Beleidsconstructie, coproductie en communicatie: ‘de auteur weet waar hij over schrijft’ (Openbaar Bestuur), ‘aansprekend’ (Comma), ‘inzichtelijk en aanstekelijk … zou in de boekenkast van geen enkele beleidsmaker misstaan’ (Binnenlands Bestuur).

Wijzigingen t.o.v. de tweede druk   
Het boek is in zijn geheel geactualiseerd. Elk hoofdstuk opent met een emblematische afbeelding van de inhoud die de lezer kan verwachten, gevolgd door een korte routebeschrijving van het hoofdstuk. Daarnaast is de literatuur nu per hoofdstuk opgenomen. Nieuw is ook dat van elke handleiding bij een methode van beleidsconstructie niet alleen de afzonderlijke stappen worden vermeld, maar eerst ook de hoofdstappen. Dit vergemakkelijkt het memoriseren en internaliseren.

Doelgroep

Het boek is bestemd voor hbo- en universitaire studenten (onder andere beleidswetenschap, bestuurskunde, politicologie, communicatiekunde en toegepaste sociale en juridische wetenschappen) en voor diegenen die betrokken zijn bij het maken van overheidsbeleid.

Auteursinformatie

Arend Geul (1953) is politicoloog en bestuurskundige. Momenteel is hij lector bestuurskunde aan Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2021 | Boom uitgevers Den Haag