Wetenschapscommunicatie, een kennisbasis

Frans van Dam, Liesbeth de Bakker en Anne Dijkstra (redactie) 9789462364240 | 1e druk, 2014
Budh

Beschrijving

Wetenschaps- en technologiecommunicatie kom je op tal van plaatsen tegen: in de media, in musea en theaters en op school. Ooit begonnen als voorlichting over wetenschap, inmiddels houden communicatieprofessionals zich bezig met de dialoog over controversiële technologie, gedragsbeïnvloeding en sturen ze de ontwikkeling van wetenschap zelf bij.
Wetenschapscommunicatie, een kennisbasis is bedoeld voor iedereen die wetenschapscommunicatie studeert aan een universiteit of hbo en voor professionals als
journalisten, wetenschaps- en gezondheidsvoorlichters, beleidsmakers, conservators en communicatieadviseurs.

Het boek geeft antwoorden op vragen als:

  • Welke wijzen van communiceren heeft een professional, naast voorlichting, tot zijn beschikking?
  • Wat zijn complexe vraagstukken en hoe ga je het gesprek met belanghebbenden aan?
  • Hoe kijken wetenschappers en ander publiek aan tegen risico’s?
  • Hoe verhoudt wetenschap zich tot de media?
  • Waar moet je aan denken bij het ontwerpen van een communicatieve interventie?
  • Waar komen professionals in de wetenschapscommunicatie terecht en welke toerusting hebben ze nodig?

Het boek is verdeeld in drie delen. Het eerste deel legt de basis voor de wetenschapscommunicatie. Hier is aandacht voor de plek van wetenschap en de communicatie erover in de samenleving, communicatieprocessen en dialoog over wetenschap. Deel twee brengt vier belangrijke terreinen van wetenschapscommunicatie in beeld: informele educatie, journalistiek, risicocommunicatie en gezondheidscommunicatie.
Het derde deel, ten slotte, is gericht op actie; het behandelt het ontwerpen van communicatieactiviteiten en het werkveld van de individuele professional.

Aan Wetenschapscommunicatie, een kennisbasis hebben docenten van alle wtc-opleidingen in Nederland en professionals meegewerkt. Het geeft een actueel overzicht van een vakgebied dat in de laatste jaren sterk is geprofessionaliseerd.

Doelgroep

Wetenschapscommunicatie, een kennisbasis is bedoeld voor iedereen die wetenschapscommunicatie studeert aan een universiteit of hbo en voor vakmensen als journalisten, wetenschaps- en gezondheidsvoorlichters, beleidsmakers, conservators en communicatieadviseurs.

Bestellen

Als u meer over dit boek wilt weten, of het boek wilt bestellen, ga dan naar onze website.

 
 
© 2021 | Boom uitgevers Den Haag